Stagiaire voor het cluster Zuid-Azië bij Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vanaf 1 augustus is er een fulltime stageplaats beschikbaar voor een MA-student bij de Directie Azië en Oceanië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om een stage van zes maanden. De stagiair(e) zal zich voornamelijk richten op ondersteuning van het cluster Zuid-Azië.

Meer weten en/of solliciteren
Ben je geïnteresseerd? Stuur dan een sollicitatiebrief met curriculum vitae naar Regiobureau Atlas: atlas-stage@minbuza.nl onder vermelding van het Stage DAO / cluster Zuid-Azië. De uiterste inzenddatum is dinsdag 8 mei. Geschikte kandidaten zullen vervolgens uitgenodigd worden voor een gesprek. Gesprekken zullen plaatsvinden op woensdag 16 mei. Inzet is om eind mei het gehele selectietraject af te ronden.

De werkomgeving
De stagiair(e) maakt deel uit van de Directie Azië en Oceanië (DAO). Deze directie bestaat uit bijna 30 personen en heeft als belangrijkste taak om in overleg met de ambassades een samenhangend en effectief beleid ten aanzien van de regio en de afzonderlijke landen te ontwikkelen en uit te voeren. DAO vervult een centrale, regisserende rol in de aansturing van de posten in Azië, verschaft beleidsinformatie aan Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders bij inkomende en uitgaande bezoeken, en functioneert als eerste contactpunt voor het geïntegreerde buitenlands beleid ten aanzien van de regio voor de rijksoverheid, het bedrijfsleven, NGO’s en anderen.

Het cluster Zuid-Azië omvat de landen Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Malediven, Nepal, Pakistan, en Sri Lanka. Naast het hoofd van het cluster Zuid-Azië werken er vier beleidsmedewerkers en een stagiaire. Je zult je tijdens je stage voornamelijk richten op ondersteuning van de medewerkers van het cluster Zuid-Azië, maar bij gelegenheid ook worden ingezet t.b.v. ondersteuning van andere landenmedewerkers.

De stage werkzaamheden
Als stagiair(e) volg je de landenmedewerkers tijdens hun werk en ondersteun je hen bij het uitvoeren van hun taken. De werkzaamheden variëren sterk en kunnen uiteenlopen van het beantwoorden van burger- en Kamervragen, het samenstellen en aanvullen van landeninformatie, het voorbereiden en (mee)schrijven van (beleids)stukken voor de bewindspersonen tot het organiseren van bezoeken, lezingen en seminars. Daarnaast neem je deel aan vergaderingen met andere directies of externe partijen – zoals ambassadeurs, NGO’s, politieke actoren of vertegenwoordigers van internationale organisaties. Gedurende de stage zal je ook in contact staan met de Nederlandse ambassades in de regio. Tot slot zal je een actieve bijdrage leveren aan de organisatie van publieksevenementen over de regio.

De duur van de stage is zes maanden, met een werkweek van 40 uur.

Profiel van de stagiair(e)

  • Je bent een WO-student met een relevante studierichting, bijvoorbeeld Azië-gerelateerde studies of internationale betrekkingen; kennis m.b.t. genoemde lande in het cluster is een pré.
  • Je hebt aantoonbare interesse voor Azië en zit in het laatste deel van de masterfase.
  • Je hebt een goed analytisch vermogen, maar bent ook praktisch ingesteld.
  • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel in het Nederlands als in het Engels.
  • Je bent proactief, kunt zelfstandig en in teamverband werken en hebt een flexibele instelling.
  • Je staat gedurende de gehele stageprocedure als student ingeschreven aan een Nederlandse onderwijsinstelling en je hebt niet eerder stage gelopen bij Buitenlandse Zaken.

Voorwaarden en vergoedingen
Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.
Bij een volledige werkweek van 40 uur kom je in aanmerking voor een stagevergoeding van € 578,- per maand (op dit bedrag vindt nog inhouding plaats van loonbelasting en sociale lasten). Onder bepaalde voorwaarden kun je in aanmerking komen voor een woonkostenvergoeding van maximaal € 346,- per maand of voor een vergoeding van de reiskosten.