Stage External Affairs voor derde- of vierdejaars Bachelor- of Masterstudent

Deadline: 17-12-2017

Zoek jij een uitdagende stage waar analytisch inzicht op politieke dossiers en het organiseren en onderhouden van stakeholder contacten samenkomen?
Ben jij analytisch en organisatorisch  sterk, nieuwsgierig, resultaatgericht en kun je grensoverschrijdende (beleid)issues en politieke ontwikkelingen duiden en vertalen naar impact voor de Rotterdamse haven? Dan versterk jij binnenkort onze  afdeling External Affairs! Het Havenbedrijf Rotterdam is op zoek naar een derde- of vierdejaars Bachelor- of Masterstudent die een bijdrage levert aan de duurzame dialoog met relevante stakeholders in Duitsland, de energietransitie monitort en bijdraagt aan de uitvoering van het nationale werkprogramma Maritieme Strategie en Zeehavens 2018 – 2021.

Wat bieden wij jou?
Voor deze uitdagende stage ontvang je een stagevergoeding van € 693,00 per maand op basis van 32 uur per week (4 dagen) en afhankelijk van opleidingsniveau. De stage loopt van 1 februari 2018 tot eind juni 2018. Een afwijkende stageperiode is in overleg mogelijk.

Afdelingsinformatie
De afdeling External Affairs is onderdeel van de hoofdafdeling Communications & External Affairs. De afdeling is verantwoordelijk voor het veiligstellen van de ‘license to grow’ voor de haven en het Havenbedrijf Rotterdam door het aangaan van een duurzame dialoog met relevante stakeholders van lokaal tot internationaal niveau, proactieve lobby, Strategisch Omgevingsmanagement (SOM) en belangenbehartiging. De afdeling onderscheidt een aantal domeinen:
–    Inhoud gedreven belangenbehartiging en het onderhouden van duurzame relaties en lobby van het Havenbedrijf Rotterdam bij internationale stakeholders
–    Monitoren/analyseren totale beleidsagenda en proactieve advisering Havenbedrijf-breed over ontwikkelingen in de omgeving en ondersteuning bij stakeholdercontacten
–    Strategiebepaling voor issues en dossiers voor stakeholderdialoog & -onderhandelingen
–    Verankering van Strategisch Omgevingsmanagement (SOM) binnen het Havenbedrijf
–    Waarborgen van nakoming afspraken met stakeholders
–    Efficiënt verwerven van subsidiestromen bij relevante stakeholders.

Wat ga je doen?
Als stagiair op de afdeling External Affairs ondersteun je de collega’s die verantwoordelijk zijn voor de nationale en internationale belangenbehartiging van het Havenbedrijf Rotterdam. Dit kan op verschillende onderwerpen zijn, variërend van transport, milieu, energie en duurzaamheid tot grensoverschrijdende handel. Je ondersteunt de collega’s actief  door het dagelijks monitoren van Duitse media en het in kaart brengen en analyseren van relevante politieke, bestuurlijke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen voor de Rotterdamse haven. Verder werk je mee aan lopende lobbytrajecten en breng je relevante stakeholders en standpunten in kaart. Tenslotte bied je ondersteuning bij de voorbereiding en organisatie van werkbezoeken van delegaties aan de haven en gesprekken met beleidsmakers.

Daarnaast houd je je actief bezig met het werkprogramma Maritieme Strategie en Zeehavens 2018 – 2021 en de totstandkoming van het nationale energie en klimaatakkoord in 2018. Je ondersteunt hierin de collega die verantwoordelijk is voor de politieke en bestuurlijke contacten in Den Haag, waarbij je vooral een organisatorische rol zult spelen in het samenbrengen van diverse partijen. Je bent verantwoordelijk voor het opstarten van de praktische uitvoering van het werkprogramma en het volgen van relevante ontwikkeling op het gebied van de energietransitie.

Wat vragen wij van jou?
Jij:
– volgt een relevante WO-opleiding (Duitslandstudies, Bestuurskunde, Politicologie, Europese Studies,…)
– beschikt over academisch denk- en werkniveau
– beschikt over een sterk analytisch vermogen
– bent organisatorisch sterk
– bent communicatief vaardig
– hebt kennis van politieke besluitvormingsprocessen
– beheerst de Engelse en Duitse taal uitstekend, zowel mondeling als schriftelijk
– hebt een goed gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen
– kan goed zelfstandig werken, maar bent wel gericht op samenwerken.
– hebt intrinsieke belangstelling voor en betrokkenheid bij onderwerpen die voor de  haven relevant zijn (duurzaamheid, transport, logistiek, energie, maritiem beleid)

N.B. het is een harde eis dat je beschikt over uitstekende Duitse taalvaardigheid, dit houdt in minimaal C1 niveau (volgens het Europees referentiekader) en bij voorkeur C2 niveau: ‘near native’.

Contactinformatie
Sanne Maris
Adviseur External Affairs
T: +31 10 252 1235
E: aa.maris@portofrotterdam.com

 

https://www.portofrotterdam.com/nl/vacatures/stage-external-affairs-voor-derde-of-vierdejaars-bachelor-of-masterstudent