Vacature jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken

Wil jij de stem van jongeren laten horen op toonaangevende bijeenkomsten met politici en beleidsmakers? Wil jij speechen in Brussel, Straatsburg, Tallinn of Wenen? Het jeugdbeleid in alle Europese landen verbeteren? Wil jij met jongeren in gesprek gaan over Europa en de toekomst van de Europese Unie? Als jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken vorm je de brug tussen jongeren en de (Europese)politiek. Je gaat actief op zoek naar de meningen en ideeën van jongeren en bespreekt die met onder andere ministers, Europarlementariërs en beleidsmakers. De functie geeft jou de kans je in te zetten voor de Nederlandse jongeren. Daarnaast is het is het goed voor je eigen ontwikkeling, want als jongerenvertegenwoordiger:

 • geef je workshops, trainingen en gastlessen;
 • ontwikkel je vaardigheden in lesgeven, debatteren en lobbyen;
 • leer je spreken voor zowel jongeren als politici;
 • bouw je een netwerk op hoog internationaal niveau op;
 • krijg je een hoop diplomatieke ervaring;
 • spreek je op toonaangevende (internationale) bijeenkomsten.
 • Organiseer je evenementen die een brug slaan tussen jongeren en Europa

Wat ga je doen?

Als jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken houd je je bezig met je raadt het al: Europa! Vooral op het gebied van jeugdbeleid valt er nog heel wat te halen; hoe moeten jongeren bijvoorbeeld worden betrokken bij de regels die hen raken? Hoe ziet het ideale Europa van Nederlandse jongeren eruit? Hoe kun je jongeren betrekken bij de (Europese) verkiezingen? Input voor deze thema’s haal je bij jongeren. Dit doe je onder andere door gastlessen en workshops te geven op zowel middelbare scholen als op het mbo, hbo en de universiteit. Alle input die je verzamelt, bespreek je met jongeren en politici uit alle Europese landen.

Vervolgens neem jij dit mee naar conferenties in binnen- en buitenland. Zo kun je bijvoorbeeld actief betrokken raken bij de Gestructureerde Dialoog. Elk half jaar heeft de EU een andere voorzittend land. Elke voorzitter (in 2016 was dat Nederland) organiseert een conferentie, waar je de input van Nederlandse jongeren direct kan vertellen aan de Europese Commissie en officiële regeringsdelegaties. Ook met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zit je geregeld om tafel. Daarnaast deel je deze input met (Euro)parlementariërs.

Ook vertegenwoordig jij de organisatie NJR naar het European Youth Forum (de Europese koepel van jongerenorganisaties) en bezoek je ieder half jaar hun Algemene Vergaderingen. Daar praat je actief mee over beleidsstukken en papers over bijvoorbeeld jeugdrechten, jeugdwerkloosheid, onderwijs en andere actuele thema’s. Je duikt diep in de stof en vergadert en lobbyt tijdens deze bijeenkomsten actief mee.

Dit hoef je niet allemaal in je eentje te doen. Er zijn namelijk altijd twee jongerenvertegenwoordigers met hetzelfde thema bezig. Jouw toekomstige collega is Coco Peet. Zij is al een jaar bezig en kan je precies vertellen hoe je je nieuwe functie kunt aanpakken. Ook bij de Werkgroep Jong in Europa (een groep enthousiaste Europa-minded jongeren die de jongerenvertegenwoordigers in hun werk ondersteunen) en het overige team van Jongerenvertegenwoordigers kan je aankloppen voor hulp. En natuurlijk word je vanuit NJR begeleid.

Voorwaarden om je op te geven zijn:

 • je hebt affiniteit met jongeren en Europa
 • je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed;
 • je bent op 9 mei 2017 tussen de 18 en 25 jaar;
 • je hebt de Nederlandse nationaliteit;
 • je bent bereid je gemiddeld 20 uur per week in te zetten voor een periode van twee jaar.

Interesse?

Stuur dan uiterlijk 9 mei een motivatiebrief, je cv en minstens één referentie (naam + telefoonnummer) naar verkiezing@njr.nl en vergeet daarin niet het volgende te vermelden:

 • waarom jij jongeren wilt vertegenwoordigen;
 • waarom jij affiniteit hebt met de Europese Unie en jeugdbeleid;
 • hoe jij jongeren wilt betrekken bij Europa

NJR NJR is het jongerennetwerk van Nederland. Wij verbinden jongeren met hun sterke punten, met andere jongeren en met organisaties.

Meer weten over NJR, jongerenvertegenwoordigers en de procedure? Kijk dan op www.jongerenvertegenwoordigers.nl, facebook.com/JongerenvertegenwoordigersEuropeseZaken, of stuur een mail naar verkiezing@njr.nl