Stage in het hart van Buitenlandse Zaken!

De afdeling CPK van het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt een stageplaats aan voor een academische student in de periode van 1 april 2017 t/m 1 oktober 2017.

De werkomgeving

De afdeling Coördinatie Productie en Kwaliteit (DIE-CPK) is een dynamische en jonge afdeling van ongeveer 10 medewerkers binnen de Directie Integratie Europa. CPK is mede verantwoordelijk voor de inhoudelijke en organisatorische dossiervoorbereiding van de buitenlandse reizen en parlementaire verplichtingen van de ministers van Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel, de Minister-President en de Koning. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt daarbij op het coördineren en co-produceren van dossiers voor de Brusselse raadsvergaderingen en daaraan gerelateerde bilaterale bezoeken aan de Europese hoofdsteden. Daarnaast bereidt CPK ook een aanzienlijk deel van de reizen buiten Europa voor. De inhoud van de werkzaamheden varieert daardoor dagelijks. Zo ben je de ene dag bezig met de toekomst van de Europese Unie en de volgende met uitdagingen als ISIS, het Midden-Oosten en de crisis in Oekraïne. Alle CPK medewerkers werken nauw samen met hun collega’s van regio- en themadirecties binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken en Algemene Zaken. De afdeling CPK zit daardoor als spin in het web tussen de verschillende afdelingen binnen het ministerie en de betrokken Haagse spelers daarbuiten. Wil jij een kijkje in de machinekamer van het Nederlandse buitenlandbeleid, dan is CPK zeker iets voor jou.

De stagewerkzaamheden

De stagiair is een volwaardig lid van het DIE-CPK team en wordt ingezet bij verschillende werkzaamheden van de afdeling DIE-CPK. In het begin zal de focus daarbij liggen op de ondersteuning van de (senior) beleidsmedewerkers maar in toenemende mate zal de stagiair eigen verantwoordelijkheid krijgen voor bijdragen aan de verschillende dossiers en gespreksaantekeningen.

De stage biedt een uitgelezen mogelijkheid kennis te maken met het brede interne en externe beleid van Nederland en de Europese Unie. De stagiair stapt in een enthousiast team met een dienstverlenende resultaatgerichte instelling, dat inhoudelijk goed is ingedraaid en goede werksfeer hoog in het vaandel draagt. De stage betreft een meeloopstage. Voor een onderzoeksstage is geen mogelijkheid. De duur van een stage is in principe voor vijf à zes maanden, met een werkweek van 36 uur.

Profiel van de stagiair

We willen je zo zelfstandig mogelijk laten meedraaien in het dagelijkse werk van de afdeling. Daarom is een zelfstandige werkhouding en verantwoordelijkheidszin een vereiste. Een flexibele, assertieve en collegiale houding wordt bijzonder op prijs gesteld. Nauwkeurigheid en enige achtergrondkennis van de Europese Unie is aanbevolen, naast natuurlijk een brede interesse voor buitenlands beleid en internationale politiek. Daarnaast is een zeer goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift vereist.

Voorwaarden en vergoedingen

Het stagereglement van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt als voorwaarde dat de stagiair de Nederlandse nationaliteit heeft of een opleiding aan een Nederlandse onderwijsinstelling volgt, erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De stage is specifiek bedoeld voor studenten en dient in het kader van de opleiding te passen. Indien je in de beoogde stageperiode niet meer ingeschreven staat kun je niet voor een stage in aanmerking komen.  Er wordt een beperkte stagevergoeding gegeven en er bestaat een mogelijkheid tot woon- of reiskostenvergoeding. Meer hierover kun je vinden bij voorwaarden en vergoedingen op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Studenten die een opleiding volgen aan een WO-instelling kunnen vanaf hun tweede jaar reageren op deze vacature. Een specifieke studierichting is niet vereist. Uiteraard dient de stage wel in het kader van de opleiding te zijn.

Klik op onderstaande button om te beginnen met je sollicitatieformulier. De uiterste inzenddatum voor sollicitaties is 7 maart 2017. Eventuele vragen over de stage kunnen worden gestuurd naar mw. Maria Tiggelaar (maria.tiggelaar@minbuza.nl).

Kandidaten die op basis van hun formulier en CV geschikt worden bevonden, worden voor een gesprek op het ministerie in Den Haag uitgenodigd.