Stage External Affairs- Duitsland bij Port Rotterdam

Zoek jij een uitdagende stage waar beïnvloeding in Duitsland en Europa samenkomen?

Ben jij analytisch sterk, nieuwsgierig en resultaatgericht en kun je grensoverschrijdende (beleid)issues en politieke ontwikkelingen duiden en vertalen naar impact voor de Rotterdamse haven? Dan versterk jij binnenkort ons Duitslandteam binnen de afdeling External Affairs! Het Havenbedrijf Rotterdam is op zoek naar een derde- of vierdejaars Bachelor- of Masterstudent die een bijdrage levert aan de duurzame dialoog met relevante stakeholders in Duitsland, zodat de doelstellingen van het Havenbedrijf gerealiseerd kunnen worden.

 

Wat ga je doen? Als stagiair op de afdeling External Affairs ondersteun je de collega’s die verantwoordelijk zijn voor de internationale belangenbehartiging van het Havenbedrijf Rotterdam in Duitsland en Europa. Dit kan op verschillende onderwerpen zijn, variërend van transport, milieu, energie en duurzaamheid tot grensoverschrijdende handel. Je ondersteunt de collega’s actief door het monitoren van Duitse media en het in kaart brengen en analyseren van relevante politieke, bestuurlijke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen voor de Rotterdamse haven. Verder werk je mee aan lopende Duitse en Europese lobbytrajecten en breng je relevante stakeholders en standpunten in kaart. Tenslotte bied je ondersteuning bij de voorbereiding en organisatie van werkbezoeken van internationale delegaties aan de haven en gesprekken met Duitse en Europese beleidsmakers.

Waar ga jij werken?

De afdeling External Affairs is onderdeel van de hoofdafdeling Communications & External Affairs. De afdeling is verantwoordelijk voor het veiligstellen van de ‘license to grow’ voor de haven en het Havenbedrijf Rotterdam door het aangaan van een duurzame dialoog met relevante stakeholders van lokaal tot internationaal niveau, proactieve lobby, Strategisch Omgevingsmanagement (SOM) en belangenbehartiging. De afdeling onderscheidt een aantal domeinen:

  • Inhoud gedreven belangenbehartiging en het onderhouden van duurzame relaties en lobby van het Havenbedrijf Rotterdam bij internationale stakeholders
  • Monitoren/analyseren totale beleidsagenda en proactieve advisering Havenbedrijf-breed over ontwikkelingen in de omgeving en ondersteuning bij stakeholdercontacten
  • Strategiebepaling voor issues en dossiers voor stakeholderdialoog & -onderhandelingen
  • Verankering van Strategisch Omgevingsmanagement (SOM) binnen het Havenbedrijf
  • Waarborgen van nakoming afspraken met stakeholders
  • Efficiënt verwerven van subsidiestromen bij relevante stakeholders.

Wat vragen wij van jou?

Jij:

– volgt een relevante WO-opleiding (Duitslandstudies, Bestuurskunde, Politicologie, Geschiedenis,…)

– beschikt over een sterk analytisch vermogen

– hebt voldoende kennis van politieke besluitvormingsprocessen, ook in internationale context

– beheerst de Engelse en Duitse taal uitstekend, zowel mondeling als schriftelijk

– kan goed zelfstandig werken, maar bent wel gericht op samenwerken.

– hebt intrinsieke belangstelling voor en betrokkenheid bij onderwerpen die voor de haven relevant zijn (duurzaamheid, transport, logistiek, energie)

– bent communicatief vaardig en organisatorisch sterk.

N.B. het is een harde eis dat je beschikt over uitstekende Duitse taalvaardigheid, dit houdt in minimaal C1 niveau (volgens het Europees referentiekader) en bij voorkeur C2 niveau: ‘near native’.

Wat bieden wij jou?

Voor deze uitdagende stage ontvang je een stagevergoeding van € 693,00 per maand op basis van 32 uur per week (4 dagen) en afhankelijk van opleidingsniveau. Het is in overleg ook mogelijk om 24 uur per week (3 dagen) stage te lopen. De stage loopt van 20 februari 2017 t/m half juli 2017. Een afwijkende stageperiode is in overleg mogelijk

Contactgegevens

Voor meer informatie en het opsturen van je brief en CV (per e-mail):

Sanne Maris

Adviseur External Affairs

T: +31 10 252 1235

E: aa.maris@portofrotterdam.com

Graag ontvangen we jouw brief en CV voor 26 januari a.s.